Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u utorak, 24. svibnja organizira javnu tribinu na temu “(NE)pogrešivi doktor Google – Od prehlade do tumora”. Sudjelovanje je u potpunosti besplatno i namijenjeno široj javnosti, stoga organizatori pozivaju na tribinu sve one koje zanima ova tema i koji se možda aktivno žele uključiti u raspravu.

 

Tribina će se održati u velikoj kino dvorani Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17, 10000 Zagreb, u vremenu od 16:00 do 19:30 sati. U sklopu tribine prvo će biti održano uvodno predavanje nakon kojega slijedi moderirana rasprava u kojoj sudjeluju vrhunski stručnjaci iz različitih područja zdravstva, uključujući i predstavnika pacijenata.

 

Moderator rasprave bit će Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit. Plenarno predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Miranda Sertić, univ. mag. pharm. s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a u raspravi će joj se kasnije pridružiti Dragan Maloševac, dr. med., spec. hitne medicine, dr. sc. Katarina Fehir Šola, univ. mag. pharm., Martina Bonevski, mag. pharm te  ispred Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda. Check on restoration.

Raspravljat će se o prednostima i nedostacima, izazovima i opasnostima samoliječenja uz naglasak na ulogu tzv. pacijenta stručnjaka, njegovu zdravstvenu pismenost i kritičko sagledavanje informacija koje su mu na raspolaganju. Koji su to izvori informacija i možemo li uopće danas u vremenima interneta i društvenih mreža ozbiljno razmišljati o relevantnim izvorima? Do koje mjere pacijent zna i treba moći iščitavati podatke, te tako sudjelovati u procesu donošenja odluka i u brizi za vlastito zdravlje, a do koje mjere treba prepoznati ulogu svakog od zdravstvenih stručnjaka, dati im svoje povjerenje i prepustiti primat nad donošenjem odluka o medicinskim intervencijama, pogotovo u kontekstu bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani? Treba li i može li uopće pacijent biti u potpunosti ravnopravan partner i dionik u procesu liječenja, a ako da, koji se preduvjeti moraju zadovoljiti da bismo zaista u praksi došli do takvog odnosa između pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

Dodatne informacije o događaju, rasporedu i sudionicima dostupne su na Facebook događaju kojemu možete pristupiti putem sljedeće poveznice:

 

https://facebook.com/events/s/javna-tribina-studentskog-zbor/335111592095034/