Kako do odvjetnika?

Naša su iskustva kako odvjetnici nemaju previše interesa za zdravstveno pravo iz najosnovnijeg razloga: nisu imali mogućnosti se za to područje ni školovati ni posebno educirati u našoj zemlji, a neučinkovitost pravosuđa potencijalne sporove unaprijed presuđuje jedino na dugotrajne i iscrpljujuće sporove za koje su odštete u odnosu na razvijene zemlje gotovo besramno male. Iako odštete nikada nisu dovoljno velike da nadoknade gubitak zdravlja ili života, ipak se neprimjereno malim iznosima, dugotrajnim vođenjem sporova, neosiguravanjem neovisnosti u radu sudskih vještaka, ne može stvoriti niti klima u kojoj bi se odvjetnici zainteresirali za ovo područje prava. Ipak, u Hrvatskoj ima odvjetnika koji se unekoliko češće bave ovim područjem te se njihova imena mogu naći u medijima gotovo uvijek kada su u pitanju sporovi s područja medicine. Mi se zalažemo da omogućimo pacijentima besplatnu pravnu pomoć na području zdravstvenog prava no, za sada smo još daleko od realizacije ove ideje.

Bilten br.8, srpanj 2002.

“….. Molim Vas da mi pomognete savjetom kojeg odvjetnika mogu konzultirati glede mojeg slučaja. Imate li u Udruzi nekog koji bi mi pomogao bez naplate svoje usluge? Naime, primanja od kojih živi moja osmočlana obitelj, nisu dovoljna niti za osnovne životne potrebe….ne ostaje nam dovoljno da bi plaćali skupe odvjetnike da bi istrjerali pravdu, a kako nam je rečeno – odšteta ne bi trebala biti novčano znatna te se “ne isplati” tjerati pravdu…”


 [tailor_widget_nav_menu class=”tailor-584da5c654376″ widget_id_base=”nav_menu” widget-title=”NAJČEŠĆA PITANJA PACIJENATA” widget-nav_menu=”10″/]