“Lažne” psihijatrijske dijagnoze

“Poštovani!

…..molim da mi pomognete makar i savjetom, jer više ne znam što da radim………

Moji su problemi s jedne strane vezani za obitelj koja u dogovoru s mojim liječnikom od mene zahtijeva liječenje kao psihičkog bolesnika, a s druge strane ja niti ne znam kada i u kojem trenutku su odlučili da mi postave takvu dijagnozu te vjerujem da se to tiče prava pacijenata….

…tek – sada uviđam da sam zapravo zlostavljan od vlastite obitelji koja me na prijevaru i uz obiteljsku vezu odvela psihijatru još prije više godina……..ne mogu razgovarati niti sa svojom liječnicom, jer je ona tu od prije svega tri godine i naprosto je zatekla dijagnozu u kartonu..”

Odgovor

Ukoliko imate pravnu sposobnost onda imate pravo na zaštitu svojih ljudskih prava za što bi se trebalo obratiti odvjetniku ili pučkom pravobranitelju.

Ukoliko nemate pravnu sposobnost onda imate skrbnika i tada se možete obratiti Centru za socijalni rad makar i da Vam odrede drugog skrbnika, jer se Vi osječate zlostavljano od vlastite obitelji.

Iz samog pisma nismo mogli sa sigurnošću razabrati cijelokupnu pozadinu problema našeg čitatelja, no odlučili smo se upravo za ovaj primjer kako bi progovorili o onome za ?to u našim prilikama imamo brojne naznake da postoji kao problem.

Također želimo našim čitateljima naglasiti kako postoji i poseban problem zaštite prava onih pacijenata koji boluju od psihičkih bolesti, ali i onih koji ne mogu o svojem zdravlju donositi vlastite odluke bilo da su premlade ili da su mentalno retardirane.

Komentar

Na žalost, svjedoci smo da su mnoge dijagnoze bile napuhavane ne bi li se postiglo kakvo-takvo rješenje socojalnog statusa.

Nisu malobrojni slučajevi da su se, uz postojeće dijagnoze “natezale” i “napuhavale” psihičke smetnje, kako bi se dosegnuo željeni postotak invalidnosti potrebit za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu. Moguće naknadne ucjene od strane obitelji ili rodbine su i te kako moguće u takvim slučajevima, a što bi mogao biti i slučaj naveden u pismu našeg čitatelja.

Dakako da bi se u takvom slučaju radilo o zlostavljanju osobe koja je “malo prenapuhala” svoje smetnje iz razloga ostvarivanja nekih olakšica koje su u određenom trenutku izgledale kao dobro rješenje za rješavanje socijalnog statusa (bilo da se radilo o prijetnji gubitka zaposlenja ili o neželjenom odlasku na služenje vojnog roka).

No, u ovakvim slučajevima jedino je činjenično stanje ono što su izrekli liječnici eksperti bez obzira da li su bili prevareni od strane samog pacijenta, bilo da su za prenapuhavanje dijagnoze bili podmićeni.


 [tailor_widget_nav_menu class=”tailor-584da5c654376″ widget_id_base=”nav_menu” widget-title=”NAJČEŠĆA PITANJA PACIJENATA” widget-nav_menu=”10″/]