United Nations: Konferencija ‘Starenje i dugovječnost u 21. stoljeću: znanost, politika i etika

Škola narodnoga zdravlja ‘Andrija Štampar’ Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zajedno s Globalnom bioetičkom inicijativom (Global Bioethics Initative) iz New Yorka organizirala je od 13. do 15. travnja 2018. u New Yorku konferenciju pod nazivom Starenje i dugovječnost u 21. stoljeću: znanost, politika i etika.

Ovaj znanstveni skup okupio je više od 260 sudionika: predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije i Ujedinjenih naroda, vodećih sveučilišta iz Sjedinjenih američkih država i svijeta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. dr. sc. Stjepan Orešković, pročelnik Katedre za medicinsku sociologiju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. Bruce Elliot Gelb iz New York University Langone Health-a moderirali su panel diskusiju o zdravstvenoj skrbi na kraju života u kojoj je, uz brojne ugledne svjetske stručnjake, sudjelovala i prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnoga zdravlja ‘Andrija Štampar’ Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te mr. sc. Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Na skupu se raspravljalo o posljedicama, utjecaju razvoja i sve intenzivnije primjene novih tehnologija na biološke, psihološke i zdravstvene trendove starenja i kvalitete života, dugovječnosti i etičkih pitanja vezanih uz tehnološke mogućnosti produženja života.