EUROPA – Europski parlament Brussels

U organizaciji talijanske zastupnice Patrizia Toia uspješno smo održali tematsko predavanje Cross-border healthcare koji po Eurospkoj direktivi DIREKTIVI 2011/24/EU EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, koja omogućuje svakom pacijentu potrebno liječenje koje je pokriveno njegovim osnovnim zdravstvenim osiguranjem. Problem je jedino što naša nacionalna kontakt točka ne djeluje edukativno na osiguranike da uvijek znaju protokol u slučaju potrebe za zdravstvenom zaštitom van Hrvatske.

 

U nastavku dogadja iz odbora za zdravstvo, sa velikim interesom za temu “The challenges of life-course

vaccination to enhance public health protection in Europe” u organizaciji zastupnika David Borrelli, pokušali smo riješiti sve dileme vezano za cijepljenje. Zaključci su stavljeni kao i uvijek na važnost prevencije, odgovornosti svih nas prema onome sto kažemo i prenosimo. Činjenica je da većina informacija koja se prenosi u javnosti nije točna. Kada bi svi bili farmaceutski lobiji, tada ni same farmaceutske kuće ne bi imale koristi od vlastitog lobiranja jer tko bi potkupio 28 članica zemalja EU i sve njihove zastupnike. Premda smo svjesni pojedinačnih, a nikako generaliziranih lobista. Kada govorimo o sigurnosti cjepiva, naglasak je stavljen na kvalitetu i svakim danom sve više napora se ulaže u ispitivanje cjepiva kako bi se i onaj mali postotak nuspojava sveo na minimum.

 

Pokrenuli smo pitanje prijavljivanja nuspojava,te je to svakako prioritet o kojem ćemo provesti edukaciju i roditelja i pedijatara o načinu postupanja. Komentirali smo sa drugim članicama EU, odštetni fond, u slučaju da se nešto dogodi pacijentu koji primi cjepivo i dobije tešku nuspojavu, što je rijetkost, ali se može dogoditi kao i sa bilo kojim drugim lijekom. Naravno da se i pokrenulo pitanje usporedbe sa lijekom Spinraza koji još nije niti ispitan, a svi vjeruju u njega, ne obračajuci pažnju na nuspojave lijeka, gdje je čak zabilježena i smrt djece. Interesantno kako se u Hrvatskoj uopće ne govori o sigurnosti primjene istog, za razliku od drugih EU zemalja.

 

Cijepljenje svakako treba unaprijediti, a prije svega komunikaciju izmedu roditelja i pedijatara. Ali su sve se zemlje članice složile da je ravno kaznenom djelu govoriti da u drugim članicama obveza cijepljenja nije zakonski regulirana. U pravilu sve zemlje članice EU imaju obvezu cijepljenja, samo su drugačiji zakoni i pravilnici o imunizaciji.

Prema tome, vrijeme je da krenemo korak naprijed u medicini i da vjerujemo znanosti, a ne nadriliječnicima kojih je sve više kao i “spasiocima” od konvecionalne medicine koji nas odvrču od prave istine, a najviše od odgovornosti, prvo prema samom sebi, a drugo prema svojoj djeci i budućim generacijama.

Mi kao organizacija za prava pacijenata smo odgovorni Hrvatskim gradjanima pružiti točne informacije i uvijek uzeti u obzir sve ono što predstavlja problem, a koji se može spriječiti i riješiti.