Istraga u tijeku: MITO I KORUPCIJA U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU: Sudjelujte!

Reguliranje koruptivnih aktivnosti u zdravstvenom sustavu je kompleksan i zahtjevan zadatak. Stoga je Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata® razvila strategiju postavljanja direktnih pitanja putem online upitnika dostupnog svima.

Zdravstveni profesionalci kao provoditelji zdravstvene skrbi imaju širok opseg mogućnosti za korupciju jer imaju jak utjecaj za donošenja medicinskih odluka, uključujući vrijeme za pretrage i zahvate. Imamo sreću da smo u Hrvatskoj u kojoj postoji javno zdravstvo dostupno svima i da u provođenju tih odluka zdravstveni profesionalci djeluju u smjeru koji je u najboljem interesu za pacijenata. 
No ponekad , ako su motivirani direktnom financijskoj dobiti, pojedinci krše zakon koji nalaze obvezu držati se profesionalnih standarda i etičkih načela koja su izričito namijenjena odvraćanju od korupcije.
Posljedično, zdravstveni profesionalci su u jedinstvenoj poziciji da kažu potrošaču koju uslugu treba kupiti. U slučaju kada su državni zaposlenici i plaćeni u obliku glavarine (capitation), tada je u njihovom interesu da pruže najmanju moguću uslugu koja osigurava zdravstvenu skrb pojedinca. 
Korupcija je prisutna u svim zemljama svijeta, u svim segmentima društva, pa tako i u zdravstvenom sustavu, što ima nesagledive posljedice, utječe na dostupnost, pravičnost i ishode zdravstvene zaštite. (Acta Med Croatica, 68 (2014) 243-246, I.Marasović Šušnjara)
I zato korupciju moramo iskorijeniti zajedno jer odgovorni su svi i oni koji daju mito i oni koji ga primaju.
Budimo odgovorni i čuvajmo naš zdravstveni sustav!


Molimo da ovu anketu podijelite i učinite je dostupnom i znanom svima.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe0qECApHnr_glLZ_GsJ8X74v5RzVNlSjI5sH0Pyg4gJJaiNQ/viewform?fbclid=IwAR3if1KisSYrfkBwKoHDj5FbPfj71ABDWFWqCCG7vqqDlTtm4KlZKyb7jk0