KAMPANJA #MeToo Istraživanje o seksizmu, seksualnom zlostavljanju i spolnom/rodnom nasilju u zdravstvenom sektoru

 

SUDJELUJTE U ISTRAŽIVANJU

LINK

 

 

2018. godine Hrvatsku je potresla kampanja “Prekinimo šutnju” tijekom koje su stotine žena podijelila svoja bolna, ponižavajuća i traumatična iskustva iz hrvatskih rodilišta. 2020. pokrenuta je kampanja “Žene u javnom prostoru”. Među brojnim svjedočanstvima žena o nasilju i zlostavljanjima, našla su se i ona o seksualnom uznemiravanju i neprimjerenim radnjama koje su žene pretrpjele upravo na mjestu gdje bi se trebale osjećati sigurno i zaštićeno – kod liječnika.

Seksualno uznemiravanje, napastovanje i rodno/spolno uvjetovano nasilje od strane liječnika i medicinskog osoblja tema je ovog novinarskog istraživanja pokrenutog u četiri europske zemlje – Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Tim koji radi na istraživanju sastavljen je od četiri nezavisne novinarke iz gore navedenih zemalja. Trenutno istražujemo koliko su seksualna uznemiravanja u zdravstvenom sektoru (nad pacijentima, ali i među medicinskim djelatnicima) česta i kako se sankcioniraju počinitelji takvih djela. Također, zanima nas postoji li problem u samom sustavu koji dopušta da takva djela prođu nekažnjeno.

Ukoliko ste i sami (bili) žrtva seksizma, seksualnog zlostavljanja i/ili nasilja u medicinskom sektoru, rado bismo čule Vašu priču. U ovome se upitniku prije svega fokusiramo na slučajeve iz Hrvatske, no ukoliko ste doživjeli slično negativno iskustvo u drugim zemaljama Europske unije ili regije, svakako ga podijelite s nama!
Ovaj je upitnik namjenjen pacijentima, ali i zaposlenicima zdravstvenog sektora, koji su često i sami žrtve zlostavljanja na poslu, od strane kolega i/ili pacijenata.

Podatke u ovom upitniku prikupljamo anonimno, te ne morate navesti svoje ime, prezime ili ostale osobne podatke ukoliko to ne želite. Ipak, ukoliko biste rado podijelili više detalja s nama ili nam želite osobno ispričati svoju priču, možete nam na samom kraju upitnika ostaviti Vaše podatke (broj telefona ili mail) kako bismo Vas kontaktirali.

Također, možete nam i se i izravno obratiti s pitanjima o istraživanju ili našem radu mailom na metoo.med.investigation@gmail.com ili putem telefona (porukom, putem Vibera, Whatsappa ili Telegrama) na +385 95 74 14 006