Odgovor na SARS-CoV-2 pandemiju u odnosu na sigurnost pacijenata

U susret Svjetskom danu sigurnosti pacijenata pokušat ćemo objasniti ono o čemu nitko ne govori.
Zašto je došlo do potpunog svjetskog lockdowna?!
Države su se vodile jedna za drugom zatvarajući sve pred sobom u borbi protiv NEPOZNATOG . Znamo da je najjači strah upravo strah od nepoznatog. Nitko nije mogao znati ni predvidjeti kako će se situacija razviti i sukladno tome su donošene odluke koje naravno nisu mogle biti u korist malog hrvatskog građana i pacijenta, ali je realna opasnost prepoznata i to je moralo biti prihvatljivo. Upravo zato što ništa o novom normalnom ne znamo, mnogi stručnjaci su se usudili govoriti javno o onome što ni sami ne znaju i davali kontradiktorne izjave dovodeći u pitanje opću sigurnost pacijenata ️‍♀️.
Najveći problem je nastao što su se počele donositi i nedosljedne konfuzne mjere koje pacijenti nisu znali slijediti, a pristup točnim informacijama gotovo je bio nemoguć. To je rezultiralo ograničavanjem zdravstvene zaštite onim pacijentima kojima je ona bila itekako potrebna. S druge strane , ograničavanjem pristupa bolnicama, mogli smo i vidjeti koliko je u Hrvatskoj popularna defenzivna medicina i da velik broj dijagnostičkih postupaka na koje se pacijenti šalju nije uopće potreban.
Situacija s pandemijom SARS-CoV-2 nam svakako daje razlog za razmišljanje o našim stavovima i odgovornosti koju imamo kao pojedinci u ulozi pacijenta ili zdravstvenih radnika.
 
A da li smo zreli napokon da učimo od drugih zemalja u kojima su zadovoljni pacijenti i zdravstveni radnici? Gdje su prava, sigurnost i obaveze na prvom mjestu i gdje se zadovoljstvo temelji na dobroj komunikaciji ℹ️.
Nažalost još uvijek smo daleko od toga i to je razlog otpora i prosvjeda. Ali umjesto okupljanja na trgu ipak su volonteri korisniji u Covid centru gdje su trenutno kapaciteti popunjeni