Pitali ste: Smije li se raditi test na COVID-19 na već uzetim uzorcima krvi pacijenata u laboratorijima?

Dobili smo velik broj upita povodom najavljenog testiranja na cijeloj populaciji koji otkrivaju je li osoba zaražena, koji može otkriti i je li osoba preboljela zarazu tj. ima li u svojem organizmu prisutna antitijela za Covid-19, a kako bi time bi došli do podataka o “stvarnom” broju zaraženih. Predviđeno je da ako ste od prošle srijede izvadili krv zbog kontrolnih ili neki drugih pregleda – potencijalni ste kandidat za provođenje velike studije koja će poslužiti kao pokazatelj koliko je doista koronavirus raširen među populacijom

Napominjemo da istraživanja takvog tipa mogu biti epidemiološki korisna, no isključivo rađena na dobrovoljnim ispitanicima.
Bez obzira što su uzorci anonimni i što će se pratiti imunost na bolest kroz vrijeme, zakon je precizan i jasan.

Člankom 19. Zakona o zaštiti prava pacijenata predviđena je zaštita pacijenta nad kojim se obavlja znanstveno istraživanje:
Za znanstveno istraživanje nad pacijentom i uključivanje pacijenta u medicinsku nastavu nužan je izričiti pristanak obaviještenog pacijenta.
Pristanak obaviještenog pacijenta je, u smislu ovoga Zakona, pisana, datirana i od pacijenta potpisana suglasnost za sudjelovanje u određenom znanstvenom istraživanju ili medicinskoj nastavi dana na temelju preciznih i na razumljiv način dokumentiranih obavijesti o prirodi, važnosti, posljedicama i rizicima ispitivanja. Za poslovno nesposobnog ili maloljetnog pacijenta, pristanak daje njegov zakonski zastupnik ili skrbnik.
Pacijent, odnosno njegov zakonski zastupnik, odnosno skrbnik u interesu pacijenta može suglasnost iz stavka 2. ovoga članka povući u bilo koje vrijeme.

Zaključno, prilikom bilo kakvog vađenja krvi, morate dobiti pisanu obavijest, odnosno upitnik prije vađenja krvi, može li se koristiti vaša krv  za daljnju analizu.
No, i dalje postoji otvoreno pitanje, kako bi se kontroliralo, ako ne postoji pristanak, da ipak ista krv nije upotrebljena za navedeno istraživanje.