Podrška za ponovno pokretanje Imunološkog zavoda

PREDMET: Podrška Narodnoj inicijativi “Naša krv za naše zdravlje” – pokrenimo Imunološki odmah

Poštovani,

Želimo vam dati punu podršku za pokretanje Imunološkog zavoda.
Hrvatska udruga za prava pacijenata je već uložila napore u analizi jer smatramo da je Imunološki zavod jedinstvena Hrvatska institucija koja mora biti apsolutni prioritet iz slijedećih razloga:
Smanjio bi se broj nezadovoljnih roditelja i „antivakserskog pokreta“:
Nakon bezbroj pritužbi roditelja malih pacijenata na uvozna cjepiva, zapitali smo što se uistinu dogodilo s našim cjepivima, s cjepivima koje su generacije, primjerice 1980-ih i 1990-ih godina, uredno primale bez ikakvih poteškoća ili negodovanja roditelja. Da, prije 20, 30 godina imali smo hrvatska cjepiva.
2006 godine, U razgovoru sa v.d. ravnateljicom Leom Lupret Prugovečki došli smo do zaključka kako je neupitno da smo ovisni o uvozu cjepiva koja su znatno lošija, skuplja te neprovjerena.

Dok se drzimo preporuka za cijepljenje i poštujemo epidemiološku službu i nastavni zavod za javno zdravstvo, netko naručuje cjepiva izvana po cijenama znatno većim nego što se mogu proizvesti u Hrvatskoj! (Interesni lobi)

Vrijedni ljudi u Imuloškom zavodu, s nešto zastarjelom opremom, ali vrlo učinkovitom, dobivali su znatno bolja cjepiva u težim uvjetima rada. Ali za cjepivo kao produkt njihovog rada, garantrali su svi. Koga briga je li aparat star 50 godina, ako je to cjepivo sigurno za primjenu i bez nuspojava.

Nažalost cjepiva su samo jedan od problema, a isto vrijedi i za protuotrove za zmije i paukove, te ostale krvne pripravke. Koliko se možemo osijećati sigurno bez vlastitih protuotrova u zemlji u kojem smo izloženi ugrizu otronih životinja? Što ako jednom bude nestašica i nitko nam ne bude htio isporučiti protuotrov? Zašto smo ovisni o uvozu Interferona?

 

Tko je odgovoran u ovoj priči koja bi morala biti prioritet hrvatskog zdravstva, vjerojatno nećemo saznati. A u međuvremenu puštamo farmaceutskoj industriji da nadvlada nad pioritetima za hrvatsko zdravstvo za hrvatske pacijente i njihova ljudska prava.