Prava pacijenata u Latinskoj Americi / pravilnik o prizivu savjesti u ginekologiji

U organizaciji “International womens health coalition” iz New Yorka, predsjednica Hrvatske udruge za prava pacijenata mr. Jasna Karačić pozvana je kao predstavnik Europe na donošenje smjernica i pravilnika o prizivu savjesti u ginekologiji ( conscientious objection to abortion) zajedno sa sudionicima iz Afrike, Amerike, Mexica, Argentine i drugih zemalja koji su se okupili u Urugvaju- latinskoj Americi sa zajedničkim ciljem – osigurati prava pacijenata!

 

Culmina seminario sobre objeción de conciencia y aborto

Hrvatska udruga za prava pacijenata na poziv organizatora iz New Yorka „International Women’s Health Coalition“ predstavljala je Hrvatsku te istočni dio Europe na kongresu o prizivu savjesti u ginekologiji u latinskoj Americi! Prenijeli smo svoja iskustva te primjetili značajnu sličnost problema raznih organizacija i molitelja. Predsjednica udruge mr. Jasna Karačić je iznjela vrlo važne činjenice o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, te problem nereguliranog priziva savjesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika / Casa Rosada Buenos Aires- prosvjedi ispred Predsjedničke kuće

 

 

Argentina, Urugvaj, Brazil kao i druge manje zemlje latinske Amerike do 2007 godine nisu imale zakonski regulirano pravo na pobačaj, samim time porasla je stopa ilegalno napravljenih abortusa što je dovelo do situacije da je svako treća žena, imala smrtonosne komplikacije. Nakon regulacije zakona o pravu na pobačaj, upola manje je komplikacija od nelegalnih abortusa, no rapidno raste broj priziva savjesti čime je posebno bio zabrinut ministar zdravstva Republike Urugvaj Dr. Jorge Basso.

 

 

 

 

 

 Ministar zdravstva Republike Urugvaj Dr. Jorge Basso i predsjednica udruge za prava pacijenata Dr. Jasna Karačić

 

 

S obzirom da su zemlje latinske Amerike daleko nerazvijenije nego sto je to Hrvatska danas, upravo nas i zabrinjava činjenica da u Hrvatskoj uopće postoji trend kojim se promiče zabrana abortusa jer bi to značilo samo jedno- veću stopu smrtnosti žena zbog nelegalnih abortusa. Imamo sreću da naši liječnici jako dobro rade svoj posao, pa usprkos pritužbama da u bolnici imaju priziv savjesti, a u privatnoj praksi ( bez da spominjemo financijsku stranu jer je to jedini izbor )ipak na sreću zahvat bude obavljen kako treba i s punom stručnosti naših ginekologa. Jasna Karačić sastala se i sa veleposlanikom u Argentini Željkom Belajem, gdje su nastojali utvrditi koliku važnost za Hrvatsku imaju ovakvi kongresi i prenošenje iskustava , jer bezuvjetno moramo štiti prava pacijentica u našoj zemlji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veleposlanik u Argentini Željko Belaj i predsjednica udruge za prava pacijenata Jasna Karačić

 

 

S obzirom na iskustva drugih zemalja, koji ulazu sve napore da promjene zakon jer ne samo da ne štiti prava pacijenata, nego promiče nelegalni zdravstveni sustav bez optimalnih uvjeta za rad. Posebno nas je dirnula situacija iz Južne Afrike, gdje su liječnice svjedočile o tome kako su cure I žene bile godinama u zatvoru jer su ih za spontane pobačaje optužili da su ih izazvale namjerno. Za neke Hrvate po objavama cak je I to prihvatljivije od samog cina pobačaja, pa makar on bio spontani. Nažalost živimo u društvu kad je lice etike i morala preplavljeno osobnim interesima, a sve dok postoji udruga za prava pacijenata,, svaka žena će biti žena sa svojim punim pravima / pravima pacijenta koju god odluku u životu donijela. te nećemo dopustiti da u našoj jedinoj Hrvatskoj zavlada crno doba, doba umiranja i sakrivanja.