USPJEŠNO OBILJEŽENA 20. OBLJETNICA HRVATSKE UDRUGE ZA PRAVA PACIJENATA!

Hvala što ste zajedno s nama 20 godina u borbi za prava pacijenata!

 

Danas je za nas bio veličanstveni događaj, ne samo što se obilježava europski dan prava pacijenata, već je ove godine 20 ta obljetnica osnutka naše udruge.

Danas smo pokazali, u dvorani ispunjenoj do zadnjeg mjesta s najeminentnijim stručnjacima koliko nam znače promjene u ostvarivanju prava pacijenata kao i boljeg sutra za sve nas.

Udruga je prije dvadeset godina utemeljena s misijom zaštite, očuvanja, promicanja i unaprjeđenja prava i sigurnosti pacijenata kada nije postojao zakon o zaštiti prava pacijenata te je uz nas uspješno izglasan. Danas nakon 20 godina udruga je  član Europskog vijeća, registra transparentnosti u Bruxellesu, te Ujedinjenih naroda u New Yorku.

 

Ponosni smo što Hrvatska medicina i pravo ostavljaju prostora za promjene čemu svojim predanim radom pridonosimo svi zajedno kroz ove aktivnosti. Konferencija je organizirana pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta kao i pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Mag. pharm. Jasminka Vugec Mihok kao moderator ove konferencije imala je čast pozdraviti brojne stručnjake.

Zdravstvena politika EU-a ima tri strateška cilja: njegovanje dobrog zdravlja građana, zaštita građana od zdravstvenih rizika i potpora  zdravstvenim sustavima, pa u skladu s tim ciljevima,  gđa Violeta Staničić – predstavnica Europskog parlamenta u Hrvatskoj srdačnim govorom  je pozdravila skup.

Prisutnim pravnicima, liječnicima, ljekarnicima pozdrave kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića i u ime Ministarstva zdravstva uputio je g. Tomislav Dulibić, dipl.iur.

Kao izaslanik predsjednice, posebni savjetnik za zdravstvo pozdravne riječi je uputio i dr. Tomislav Madžar.

  1. Vlado Čutura kao jedan od osnivača udruge 1999 godine, predstavio je požrtvovni rad udruge kroz sve ove godine. Prenio je iskustva u radu, ali i osobna iskustva koje je prošao kao pacijent.

U ime Medicinskog fakulteta u Zagrebu I Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ svoj osvrt na prava pacijenata dala je i ravnateljica Škole, prof.dr.sc. Mirjanu Kujundžić Tiljak.

Posebne pozdrave je uputila, neumorna zagovarateljica holističkog pristupa u liječenju i unaprjeđenju zdravstvene zaštite osobito u području zaštite mentalnog zdravlja, ali i drugih segmenata zdravstvene zaštite, akademkinja Vida Demarin redovita profesorica u trajnom zvanju na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Farmakogenomika, personalizirana medicina i prediktivna medicina „vruće“ su teme u medicini. Mogućnost intervencije u humanom genomu danas je naša realnost, stoga nam je osobito zadovoljstvo da je podršku konferenciji izrazio i pionir personalizirane medicine u Republici Hrvatskoj i šire, prof. dr. sc. Dragan Primorac. Profesor Primorac predsjednik je Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti i Global Penn State University Ambassador; predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Republike Hrvatske; predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog društva za (preciznu) personaliziranu medicinu te predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Program se nastavio s plenarnim predavanjem o granicama nehajne odgovornosti liječnika, s osobitim interesom cijele dvorane, prezentirao je naš cijenjeni sudac vrhovnog suda doc.dr.sc. Marin Mrčela. Prenio je znanje o Kaznenom djelu nesavjesnog liječenja koji uključuje nestručno i nesavjesno postupanje zdravstvenih radnika koje može imati dalekosežne posljedice, uključujući i smrt. O načinu kako sudska praksa rješava dvojbe oko pitanja pod kojim uvjetima se ponašanje zdravstvenog radnika može ocijeniti kao nesavjesno, odnosno gdje prestaje odgovornost za nehaj, a započinje objektivna odgovornost kod ovog kaznenog djela.

Iza predavanja o odgovornosti liječnika, slijedilo je predavanje o odgovornosti pacijenata između prava i obaveza u jedinstvenom naslovu Pacijent utemeljen na dokazima kojeg je prezentirala mr.sc. Jasna Karačić.

Ljubica Žunić, dipl. iur , specijalistica medicinskog prava govorila je o edukaciji pacijenata kao dodanoj vrijednosti društvu, dok je dr.sc. Ivana Pavić Šimetin  ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govorila o odgovornosti pacijenata za prevenciju bolesti.

Vrlo zanimljivo predavanje o adherenciji i učinkovitosti za zdravstvo, iznijela je predsjednica ljekarničke komore Ana Soldo, mag. pharm

S obzirom na sve češće napade na liječnike i medicinsko osoblje, od doc.dr.sc. Antonije Balenović, ravnateljice doma zdravlja Zagreb,  imali smo prilike čuti tko je zapravo napadač i prekoračenje nužne obrane.

S pravnog fakulteta u Splitu, naši suradnici, uvaženi gosti prof. dr.sc. Hrvoje Kačer te doc. Dr.sc. Blanka Kačer  pojašnjavali su  što znači odgovornost bez krivnje, i tko sudi, sud ili vještak.

Primarijus Jadran Morović, kao šef nove komore,komore psihoterapeuta odgovarao je brojna pitanja iz publike o tome kako spriječiti nadriliječništvo, kako stati na kraj self help učiteljima i što u današnje vrijeme znači biti psihoterapeut.

Neven Kočila, dipl.iur , kao predsjednik županijskog povjerenstva za prava pacijenata Međimurske županije, naglasio je značaj i ulogu regionalnih povjerenstva, dok je Ivan Zornada, dipl,iur, dao odgovore na svima nepoznatu temu s kojom se svim susrećemo, a to je zaštita osobnih podataka-  GDPR i iznimkama od istog u zdravstvu,

Skupu se obratio i predsjednik povjerenstva za prava pacijenata grada Zagreba mr.sc.  Damir Jukica koji obrađuje najveći broj pritužbi pacijenata na lokalnoj razini.

Za kraj medicinu utemeljenu na dokazima i snagu dokaza predstavila nam je dr.sc. Tina Poklepović Peričić, voditeljica Cochrane centra u Hrvatskoj.

 

Konferencija je donijela jedan novi prikaz i pogled na ostvarivanje prava iz uvažavanje svih strana i govornika, te daje nade u bolju budućnost sutra svima nama, i pojedincima i zajednici. I zato smo ponosni što ovakav multidisciplinirani tim se odazvao i prepoznao važnost ovog događaja, a mi ćemo se truditi mijenjati svijest i promicati bolje vrijednosti u zdravstvu.

 

GALERIJU SLIKA POGLEDAJTE OVDJE: